Buchtičky se šodo
SUROVINY:
600g hladké mouky, 25g droždí, 70g cukr krupice, 350ml mléka, 1 vejce, špetka soli, špetka citronové kůry, 200g másla
NA ŠODO:
800ml mléka, 100g cukr krupice, 4 žloutky, 40g vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu
POSTUP:
Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a cukru. Zalijeme trouchou vlažného mléka a necháme na teplém místě kvásek vykynout. Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, 100g rozpuštěného másla, vlažné mléko a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Z těsta vyválíme malé válečky o průměru asi 2 cm. Z nich ukrajujeme dílky, které skládáme jeden vedle druhého do pekáčku vymazaného máslem. Jednotlivé dílky promazáváme rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme v pekáčku opět vykynout, pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů přibližně 15 - 20 minut dozlatova.
Polovinu mléka svaříme s cukrem a odstavíme, necháme trochu prochladnout. V druhé polovině mléka rozšleháme žloutky, vanilkový cukr a vanilkový pudink. Nalijeme do svařeného mléka a za stálého míchání zahříváme, nejlépe ve vodní lázni, do zhoustnutí. Šodo můžeme ochutit lžíci rumu.