Metrová roláda
SUROVINY:
6 vajec, 1 a 1/4 hrnku cukr krupice, 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce oleje, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva
KRÉM:
světlý: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 50g cuk moučka, 200g másla
tmavý: 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 50g cukr moučka, lžíce rumu, 250g másla
POSTUP:
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přiléváme vodu a olej. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy srnčí hřbet a do druhé poloviny přidáme kakao a nalijeme do druhé vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 30 - 40 minut. Necháme vychladnout a vyklopíme. Upečené hřbety nakrájíme na plátky a na tmavý plátek natřeme světlý krém: uvaříme si pudink, necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a po lžících přidáváme pudink, podle potřeby přisladíme moučkovým cukrem. Na světlý plátek natřeme tmavý krém: Vejce, cukr , kakao a rum vyšleháme ve vodní lázni, necháme vychladnout a zašleháme máslo, podle potřeby přisladíme moučkovým cukrem. Dáváme střídavě k sobě. Takto vytvoříme 2 roládky, hřbety rolád potřeme krémem, jednu světlým a druhou tmavým, posypeme mletýmí ořechy nebo kokosem. Hotové krájíme šikmo.