Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medovník

10. 1. 2012

                 image6766218.gif

SUROVINY:

                250g hladké mouky, 100g cukr moučka, 30g másla, 1 vejce, 2 polévkové           lžíce medu, 1 kávová lžíčka jedlé sody

   KRÉM:

            250g másla, 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka

   OZDOBENÍ:

             1 šálek uvařené a vychladlé překapávané kávy, 1 panák rumu,                       100g strouhaných vlašských ořechů, 100g strouhaného perníku

POSTUP:

                Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše zahříváme. Odstavíme a přidáme jedlou sodu a hladkoum ouku a vymícháme do husté hmoty. Přendáme na pomoučený vál a propracujeme. Z těsta vyválíme šest slabých placek, ze kterých podle spodní části dortové formy vykrojíme kola. Pečeme na 180 stupňů v horní části trouby 4 - 6 minut.

Plechovku kondenzovaného mléka dáme do kastrůlku a celou zalijeme vodou. Jemným varem vaříme 2 hodiny. Necháme vychladnout.. Šleháme máslo a postupně přidáváme zkaramelizované mléko až vytvoříme krém.

Každou placku nejdříve potřeme kávou smíchanou s rumem, pomažeme krémem a jemně posypeme směsí strouhaného perníku a ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky. Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme. Dort zabalíme do potravinové folie a necháme ho v chladu 24 hodin odležet.