Medovník
SUROVINY:
250g hladké mouky, 100g cukr moučka, 30g másla, 1 vejce, 2 polévkové lžíce medu, 1 kávová lžíčka jedlé sody
KRÉM:
250g másla, 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
OZDOBENÍ:
1 šálek uvařené a vychladlé překapávané kávy, 1 panák rumu, 100g strouhaných vlašských ořechů, 100g strouhaného perníku
POSTUP:
Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše zahříváme. Odstavíme a přidáme jedlou sodu a hladkoum ouku a vymícháme do husté hmoty. Přendáme na pomoučený vál a propracujeme. Z těsta vyválíme šest slabých placek, ze kterých podle spodní části dortové formy vykrojíme kola. Pečeme na 180 stupňů v horní části trouby 4 - 6 minut.
Plechovku kondenzovaného mléka dáme do kastrůlku a celou zalijeme vodou. Jemným varem vaříme 2 hodiny. Necháme vychladnout.. Šleháme máslo a postupně přidáváme zkaramelizované mléko až vytvoříme krém.
Každou placku nejdříve potřeme kávou smíchanou s rumem, pomažeme krémem a jemně posypeme směsí strouhaného perníku a ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky. Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme. Dort zabalíme do potravinové folie a necháme ho v chladu 24 hodin odležet.