Pražský koláč
SUROVINY:
250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 1 vejce, 200ml zakysané smetany, 150ml mléka, špetka soli, 1/2 kostičky droždí
NÁPLŇ:
1 vanilkový pudink, 300ml mléka, 250ml šlehačky, 1 ztužovač šlehačky, 1 tvaroh, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti
DROBENKA:
50g polohrubém ouky, 40g másla, 50g cukr krupice, lžíčka skořice
POSTUP:
Připravíme si kvásek. Z droždí, lžíčky cukru, trochu hladké mouky a trochu vlažného mléka. Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, vejce, zakysanou smetanu, cukr, kvásek, zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále. Uděláme 4 bochánky a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech a mírně přimáčkneme. Pomašlujeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě 20 - 25 min. Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme náplní: z mléka a vanilkové pudinku uvaříme pudink a necháme vychladnout. Do vychladlého pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh smíchaný s vanilkovým cukrem. Podle potřeby přidáme cukr moučku. Povrch koláče pocukrujeme moučkovým cukrem.