Pečené koblihy
SUROVINY:
500g hladké mouky, 250ml mléka, 1 žloutek, 40g cukr krupice, 50g másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí (42g)
NA POTŘENÍ: kousek másla, 1-3 lžíce rumu
NÁPLŇ: marmeláda, nugeta
POSTUP:
Připravíme si kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme 2 lžíčky cukru. Z mouky, zbývajícího cukru, rozehřátého másla, žloutku a kvásku vypracujeme těsto. Necháme asi 30minut kynout na teplém místě. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na kolečka dáme náplň a druhým kolečkem přikryjeme a stlačíme okraje, aby nám náplň nevytekla. Koblížky přendáme na plech vyloženým pečícím papírem a ještě 20 minut necháme kynout. Pečeme při 180 - 200 stupních 12 - 15 minut dozlatova. Hned po vytažení z trouby koblížky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme.